Konstantiniyye Değil İstanbul

ATATÜRK’ÜN İSTANBUL’UN ADINI DÜNYAYA KABUL ETTİRMESİ: 28 MART 1930…

Ulu Önder Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar İstanbul’un adı, “Konstantiniyye” idi. Atatürk son tarih olarak 28 Mart 1930’u verdi ve bu tarihten sonra yurt dışından gelecek mektuplarda şehrin adı olarak Konstantiniyye yazılması durumunda mektupların iade edileceğini bildirdi. Batı dünyası ayağa kalkmıştı…

İstanbul’a İstanbul ismini resmen veren kimdir? 

Bu şehre en eskiden Byzantion deniliyordu. Sonrasında Constantinopolis (Costantinople) denildi. Zamanla halk arasında İstanbul adı da kullanılmaya başlandı. İstanbul’a Osmanlı Devleti zamanında sadece “Der-Saadet” “Asitane” gibi unvanlar verildi. Hatta başkent anlamına gelen “Payitaht” bile isim gibi kullanıldı. Ama Osmanlı okumuşları dahi Kostantiniyye ismini kullanmaktan vazgeçmediler. Halk; ise İslambol diyordu.

Türklerin eline geçmesine karşın Batılılar bu şehre Konstantin’in Şehri anlamına gelen Konstantinople demeye devam ettiler.

Ta ki Türkiye Cumhuriyeti kurulup Mustafa Kemal Atatürk, bu işe el atana kadar.

Mustafa Kemal Atatürk; Batı, özellikle de Rum Hıristiyanlığı’nın hedefindeki bir şehir olan İstanbul’u öz adına kavuşturdu. Bunun nasıl olduğunu gelin yabancı bir kaynaktan öğrenelim:

Charles H. Sherrill, 1932-33’te ABD’nin Ankara Büyükelçisi idi. Gazi Mustafa Kemal’i ve yeni cumhuriyeti anlattığı eserinin giriş başlığı çok çarpıcıdır: “Costantinople Değil İstanbul”

Büyükelçi Sherrill burada İstanbul’u anlatırken diyor ki: “Biz yabancılar, bu eski şehir için Costantinople adını kullanmaya o kadar dilimizi alıştırmışız ki şimdi “İstanbul” demekte hayli güçlük çekeriz. Ama 1929 yılının Ocak ayından beri bu şehrin resmi adı artık İstanbul’dur ve Costantinople yazılarak gönderilecek mektupların Türk posta idarecileri tarafından geri gönderilmesi ihtimali her zaman vardır…

3 Ocak 1929’da Türkiye’nin posta telgraf ve telefon genel müdürü, merkezi İsviçre’nin Bern şehrinde bulunan Uluslararası Posta, Telgraf ve Telefon Teşkilatı’na bir mektup yazarak bundan sonra “Constantinople” yerine “İstanbul” adının kullanılması gerektiğini resmen bildirmiştir.”

(Bakınız: Bir Elçiden GAZİ MUSTAFA KEMAL, Tercüman Yay. S.24)

İşte bu karardan sonra Konstantin Şehri, resmen İstanbul olmuştur. Böylece Türk ve Müslüman kimliğine kavuşmuştur.

Herkesin bu durumu iyi bellemesi için 1950’lerde ABD’de “İSTANBUL İS NOT CONSTANTİNOPLE” adlı bir şarkı bestelendi ve bir pop müziği grubu bu şarkıyı ünlendirdi…

İstanbul’un Fethi’nin 500. Yıldönümü olan 1953 yılında sözleri Jimmy Kennedy, bestesi Nat Simon’a ait olan şarkı The Four Lads adlı müzik topluluğu tarafından plağa okunarak dünya çapında ünlendi. Bu şarkının İngilizce özgün sözleri aşağıdadır:

“ISTANBUL (IS NOT CONSTANTINOPEL)”

Istanbul was Constantinople

Now it’s Istanbul, not Constantinople

Been a long time gone, Constantinople

Now it’s Turkish delight on a moonlit night

Every gal in Constantinople

Lives in Istanbul, not Constantinople

So if you’ve a date in Constantinople

She’ll be waiting in Istanbul

Even old New York was once New Amsterdam

Why they changed it I can’t say

People just liked it better that way

So take me back to Constantinople

No, you can’t go back to Constantinople

Been a long time gone, Constantinople

Why did Constantinople get the works?

That’s nobody’s business but the Turks

Istanbul (Istanbul)

Istanbul (Istanbul)

Even old New York was once New Amsterdam

Why they changed it I can’t say

People just liked it better that way

Istanbul was Constantinople

Now it’s Istanbul, not Constantinople

Been a long time gone, Constantinople

Why did Constantinople get the works?

That’s nobody’s business but the Turks

So take me back to Constantinople

No, you can’t go back to Constantinople

Been a long time gone, Constantinople

Why did Constantinople get the works?

That’s nobody’s business but the Turks

Istanbul!!

Bu şarkı İngilizce, Fransızca, Almanca vs. dillerinde düzenlenerek bütün dünyayı dolaştı…Hâlâ dillerdedir​…

32.Gün Tv programının adı neden 32.Gün olmuştu. 

31 gün yani tersi 13 Karanlık bir dünyadan 32.Gün aydınlığa çıkacağımız gün olmasın. 

Evet 1980 yılı ile TRT çok önemli programlara imza atmıştı.

Bunlardan birisi 32.Gün programıydı . Ve dünya savaş noktaları, dünya devlet başkanlarıyla görüşüyorlardı. 

Aslında bir istihbarat tv programıydı. 

Ve jenerik müziği “Dünyalar Savaşı” adlı müzik parçasıydı. 

Geldik şimdi 32.Gün’e!

Dünyaların Savaşı (özgün adıyla The War of the Worlds),bilimkurgu müzik. 

“Fate whispers to the Warrior.

You can not stand with the storm,

And the Warrior whispers back

I am the storm.”

Kader Savaşçıya fısıldıyor.

Fırtınaya dayanamazsın.

Ve Savaşçı geri fısıldıyor.

Ben fırtınayım.

Atatürk Krateri: Dr. Hugh Percy Wilkins tarafından 1956’da Römer’den sonraki en büyük kratere Atatürk adı verildi. Atatürk krateri, Wilkins’in ‘The Moon’ adlı Ay atlasının 86’ncı sayfasında yer alıyor.

BİZİM SIRRIMIZ AY’DA DIR.

Sır olan yerde sırlar saklanır. 

Atatürk krateri, 28.962 kilometre çapında, halka şeklinde, derin bir krater. Merkez tepenin yüksekliği 30 metre. Oradaki Toroslar’ın üzerinde yer alıyor. H. P. Wilkins ve P. Moore tarafından müşterek çıkarılan “The Moon” adlı, ay engebelerini ve açıklamalarını gösteren atlasın 86. sayfasında, Atatürk olarak belirtilir ve detaylı tanımı bulunur. Siyasi isimlerin adlarının kraterlere verilmemesi kuralı nedeniyle çoğu kaynakta halen “A” krateri olarak da geçiyor” der. Uzaydaki diğer Türk yer isimleri ise şöyledir: Ay’ın kuzey yarım küresinde Toros Dağları, yine Toroslar bölgesinde “Fatih Sultan Mehmet Krateri”, onun yanında 60 km çapında “Ali Kuşçu Krateri”, Ay’ın kuzey batı kenarında Uluğ(h) Bey Krateri, Ay’ın 17 derece kuzey enlemi ve 92 derece doğu boylamında Biruni Krateri, aşınmış İbn-i Sina Krateri, Azerbaycan’ın ilk rasathanesini kuran Horasanlı Türk “Nasreddin Tusi Krateri” ise Ay’ın güney yarım küresindedir. Kadınların ismi ise Venüs (çoban yıldızı) gezegenine verilir: “H. Edip Adıvar Krateri” Venüs’ün Batı Afrodit Dağlarının kuzeyinde, Osmanlı şairi “Mihri Hatun Krateri” 40 derece kuzey enlem ve 80 derece batı boylamındadır. Güneşten sonra ilk gezegen olan Merkür’de “Mimar Sinan, Ressam Sabri Berkel ve Mevlana Celaleddin Rumi ”kraterleri vardır. “Ankara Göktaşı ”Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümü’nden Prof. Reinmuth tarafından bulunur.

“Dumlupınar”(Gemisi) Göktaşı’nı, AUİ’den Muazzez Kumrucu Lohmiller keşfeder. Satürn’ün uydusu Enceladus üzerindeki vadiye “Harran” adı verilmiştir. “Merih”(Mars) gezegeninde ise: “Sinop, Tarsus, Zir, Bozkır, Mut ve Çam Kraterleri “vardır.

Hepsi Kadim Devlet’i ve TÜRK’Ü temsil eder.

Atabey Hüseyin Hakkı Kahveci

Hakkında Hüseyin Hakkı Kahveci

Hüseyin Hakkı Kahveci Gazeteci, Yazar, Stratejist, Siyaset ve Terör Uzmanı olarak Free Lance yani bağımsız gazetecilik alanında faaliyet göstermektedir. 19 Kasım 1972 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İlk – Orta ve Lise eğitimini Ankara'da tamamlamış olup 1991 yılında Devlet Bursu ile yurt dışında burslu Tıp eğitimi almıştır. Sonrasında CSU – USA'de İşletme üzerine Üniversite eğitimi sonrasında MD; Master düzeyinde Uluslararası İlişkiler ve Management eğitimi almıştır.

OKUDUNUZ MU?

Hüseyin Hakkı Kahveci Parlamento Haber Köşe Yazıları

Atatürk’ün Bestelettiği İlk Türk Operası Özsoy’daki Önemli Mesajlar

Ulu Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat yazdığı satırları içeren Özsoy operasını bilir misiniz? Özsoy …